Uczniowie klasy pierwszej realizowali w dniach 15 – 16 kwietnia 2024 roku projekt edukacyjny dotyczący zdrowego żywienia. Miał on na celu zmianę nawyków żywieniowych wśród dzieci poprzez zwiększenie udziału warzyw w ich codziennej diecie oraz zmianę stylu życia, a w szczególności dotyczył zdrowego odżywiania.
W pierwszym dniu projekt obejmował szereg zadań teoretycznych, w trakcie których uczniowie:
- Utrwalili informacje o Piramidzie Zdrowego Żywienia dla dzieci i młodzieży, 10 zasad zdrowego żywienia, Talerz zdrowego żywienia oraz wiadomości o zdrowym stylu życia.
- Poznali zasady ortografii, kształcili umiejętności wypowiedzi opisujących z czego/jakiej rośliny są składniki sałatki.
- Ćwiczyli umiejętności matematyczne.
W drugim dniu – praktycznym, pierwszoklasiści własnoręcznie wykonali „Wiosenną sałatkę” pod nadzorem nauczycieli i z udziałem Pana Dyrektora.
Finałem projektu była wspólna degustacja przyrządzonej przez uczniów klasy pierwszej sałatki oraz konkurs o tytuł „Super szefa kuchni”.
Realizowany projekt spotkał się z ogromnym zainteresowaniem dzieci. Wszyscy uczniowie zdobyli bezcenną wiedzę i umiejętności, które pomogą im w przyszłości.